El diputat d’Oliva i portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha registrat una proposició no de llei en el parlament valencià per a demanar que, des de la cambra autonòmica, s’inste al govern central a no aplicar el que s’ha conegut com l’amnistia fiscal per als defraudadors, iniciativa de l’executiu de Rajoy.

Segons ha explicat Enric Morera, “els mateixos tècnics i experts de l’Agència Tributària han assegurat que la mesura presa pel govern és una autèntica bogeria que fa que l’Estat, per una banda, perda diners i, per l’altra, els qui han comés un delicte de frau fiscal pagaran molt menys per a regularitzar la seua situació il•legal que si ho hagueren fet pels conductes normatius”.

En la iniciativa presentada a les Corts Valencianes, Compromís demana que s’inste al govern central a l’anul•lació del gravamen especial a les rendes no declarades, per ser una mesura “d’amnistia fiscal encoberta i per la possibilitat de ser també inconstitucional”, segons ha declarat Morera.

El portaveu de la coalició valencianista, progressista i ecologista al parlament valencià també ha assegurat que el que ha de fer el govern central, “és reforçar les oficines i dotar als organismes de mitjans materials i humans per a perseguir i penar el frau fiscal que cometen les grans fortunes, en compte de perdonar-les, el que ha de fer el govern és castigar-les igual que fa l’administració amb la resta de ciutadans i ciutadanes amb els quals no els tremola la mà per a posar-los sancions per fer tard pagaments o no declarar correctament les seues rendes i patrimonis, cosa que no passa amb els rics i poderosos”.

Morera també ha recordat que, segons les dades dels experts, “es calcula que la quantitat total del frau fiscal, dels impostos no recaptats a l’estat està al voltant dels 89.000 milions d’euros i l’amnistia fiscal promoguda pel govern de Rajoy no deixa de ser una declaració de la incapacitat de l’Estat per a lluitar contra el frau i poder recaptar el que se li deu a l’administració. Eixa declaració d’incapacitat la interpretem des de Compromís com un insult a la ciutadania, que és qui pateix les retallades en els serveis bàsics i essencials de l’estat de dret i del benestar. Si es perseguira més i millor el frau fiscal, no tindríem per què arribar a uns pressupostos impopulars i a unes retallades antisocials com als que hem arribat amb el govern del PP”.

Per este motiu, Compromís ha presentat la proposició no de llei a les Corts Valencianes perquè, segons Morera, “serà una bona oportunitat perquè el PPCV plante cara a les nefastes polítiques de Mariano Rajoy, qui ha perjudicat als ciutadans i ciutadanes innocents amb lleis i accions injustes. Amb la votació d’esta proposició podem deixar clares moltes postures, les que estan per afavorir als grans i les que estan per a treballar per a solucionar la situació econòmica actual, fent pagar als qui tenen la culpa”.