L’àrea comarcal de Medi Ambient considera que aquest dia ha de servir per donar rellevància als temes ambientals que més afecten la Safor-Valldigna: els incendis forestals, les prospeccions petrolieres, el fracking (Gandia, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Barx, Xeresa i Xeraco) o els camps de golf projectats a Marxuquera i la Marjal (Gandia).
Joan Josep Morant, secretari de Medi Ambient de Compromís Safor-Valldigna: “És necessari fer aquesta reflexió i impulsar les persones a ser agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu, recordant que el medi ambient és la base del nostre desenvolupament i de la nostra qualitat de vida, amb un gran potencial, alhora, de llocs de treball segurs i sostenibles relacionats en àmbits molt diversos com són l’eficiència energètica, el turisme rural i les energies renovables, entre d’altres”.
El 5 de juny va ser designat per l’Assemblea General de l’ONU com el Dia Mundial del Medi Ambient. Aquesta iniciativa que es porta a terme des de ja fa més de 30 anys, té com a objectiu principal promoure l’acció política vers el medi ambient, al mateix temps que estimula la conscienciació a escala mundial.
En el marc general d’avançar cap a un desenvolupament sostenible universal i l’eradicació de la pobresa, s’inscriu el lema de l’ONU d’enguany per a la celebració del Dia mundial del Medi Ambient 2013 “Pensa. Alimenta’t. Estalvia”, una campanya que vol conscienciar la ciutadania a l’entorn del consum responsable d’aliments per reduir-ne la pèrdua i el malbaratament.
Segons l’Organització de Nacions Unides per a la Alimentació i l’Agricultura, cada any es malbaraten 1,3 bilions de tones d’aliments al mateix temps que més de 20.000 nens i nenes menors de 5 anys moren de fam cada dia.
Amb aquest lema, “Pensa. Alimenta’t. Estalvia”, es pretén donar a conèixer el gran desequilibri en la distribució d’aliments al món així com les conseqüències que això provoca per al medi ambient, alhora que prenem més consciència de les decisions que hem de prendre respecte a aquesta qüestió.
Actualment, un dels temes relacionats amb el medi ambient que tenim a la comarca de La Safor-Valldigna i comarques veïnes és el de la fractura hidràulica o fracking. L’empresa Oil and Gas Capital, SL ha demanat permís per realitzar una sèrie de proves en una zona que comprèn municipis com Gandia, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Barx, Favara, Pinet, Xeresa, Xeraco, Rafelguaraf, Carcaixent, Alzira i Quatretonda. El Bloc-Compromís està presentant mocions a tots els ajuntaments on compta amb representació municipal per oposar-nos a aquesta tècnica de la fractura hidràulica. El Bloc-Compromís pensa que la solució és l’ús de les fonts netes i autònomes d’energia.
Altres temes que tenim a la comarca és la ubicació del camp de golf a la Marjal de Gandia o l’altra possibilitat d’ubicar-lo a Marxuquera. El Bloc-Compromís de Gandia ha arreplegat 3.700 al·legacions signades en contra del camp de golf a la Marjal de Gandia. Des del Bloc-Compromís pensem que no és el lloc més adient per a un camp de golf. No es pot construir a una zona protegida, que afecta tant a espais humits com a zones protegides LIC I SEPA.
En aquest sentit, des de la Secretaria comarcal de Medi Ambient de la Safor-Valldigna del Bloc-Compromís, tenim la responsabilitat de donar tot el suport a la difusió d’aquesta diada amb l’objectiu principal de fer una crida a la conscienciació i a la reflexió global de cap a on conduïm el nostre planeta i quin tipus de desenvolupament volem. Actualment, el món es troba en una situació extrema, deguda, en gran part, a la forma de vida i d’activitat dels països desenvolupats; i aquestes greus pressions globals que pateix la Terra, afecten no només als àmbits naturals, sinó per extensió, també als socials. Ens trobem en un moment de la història en què la població creix de forma desmesurada i, davant d’una Terra limitada en recursos i on l’esperança de vida dels països desenvolupats és cada vegada més alta, la solució no és fàcil, tot provocant en certes regions conflictes d’espai i de sobreexplotació de recursos naturals amb la conseqüent degradació dels ecosistemes.
Aquest dia, per tant, ha de servir per donar rellevància als temes ambientals que més ens afecten. És necessari fer aquesta reflexió i impulsar les persones a ser agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu, recordant que el medi ambient és la base del nostre desenvolupament i de la nostra qualitat de vida, amb un gran potencial, alhora, de llocs de treball segurs i sostenibles relacionats en àmbits molt diversos com són l’eficiència energètica, el turisme rural i les energies renovables, entre d’altres.
Per aquest motiu el BLOC-COMPROMÍS aposta per un model de desenvolupament que integre els principis de l’economia verda:
- Igualtat entre països i dins de cada país.
- Garantir la inclusió i participació dels joves, dones i treballadors poc qualificats.
- Ús eficient dels recursos naturals, prioritat a les energies renovables, internalització de costos socials i ambientals.
- Sistema de protecció social que garantesca l’accés a recursos bàsics: aliments, aigua, sanitat, energia, habitatge, educació i transport.
- Transformació de l’ocupació tradicional i creació d’ocupacions verdes i decents.
- Respecte als drets humans, laborals i sindicals, i promoció de la democràcia i del diàleg social.
- Enfortir l’economia productiva i reduir l’especulació.