A la cita del 27 de novembre, participaran els estudiosos Josep Àngel Mas i Eva Mestre, el diputat Josep Maria Panyella i el mestre Batiste Malonda.
“Calen passes més decidides per a aconseguir una normalització efectiva del valencià. I cal fer-les des del rigor i el consens”. El debat es planteja en l’aniversari d’una llei (la LUEV), farcida d’incompliments.
Compromís per la Safor-Valldigna organitza el proper dimecres 27 de novembre, a les 20 h, a la Fundació Casal Jaume I (C/ Dona Teresa, 2), la taula-debat sobre la situació del valencià en tots els àmbits de la societat, sota el lema “Quina política lingüística per al país?”. En ella participaran Josep Àngel Mas i Eva Mestre, professors i membres del Departament de Lingüística Aplicada al Campus de Gandia (UPV); Josep Maria Panyella, mestre, president del BLOC i diputat a les Corts Valencianes per Coalició Compromís, on també n’és el representant en la Comissió d’Educació i Cultura; i Batiste Malonda, mestre al col·legi El Castell d’Almoines i membre del Col·lectiu de Mestres de la Safor, que s’ha distingit per ser un dels impulsors del moviment de renovació pedagògica.
El 23 de novembre de 1983 s’apropava la Llei d’ús i Ensenyament del Valencià. Quines propostes han dut els diferents partits del panorama polític valencià des d’aleshores i quina ha sigut la traducció a la realitat? Quin ha estat el compliment de la llei que havia de garantir la normalització del valencià? Hi ha hagut una política lingüística per al país? I per al futur?
Laura Morant, secretària d’Educació de Compromís per la Safor, explica com “la llei volia aplicar “les mesures pertinents per tal d’impulsar l’ús del valencià en tots els camps de la nostra societat” i, a la pràctica, va quedar en una llei de mínims que ha arrossegat durant 30 anys incompliment rere incompliment”.
“Des d’un punt de vista crític i rigorós”, apunta Morant, “des de Compromís volem oferir un panorama de l’actual política lingüística, per contribuir a donar passes decidides en la normalització del valencià. Per això volem compartir l’espai amb persones que des de l’experiència i la professionalitat ens ajuden a posar sobre la taula el que seran les mesures de govern del demà”.
Josep Àngel Mas i Eva Mestre tractaran les propostes en matèria de política lingüística dels partits valencians en els darrers anys, gran part de les quals tenen el seu origen en el document Propostes d’Escola Valenciana. A més, dibuixaran el mapa de la política lingüística possible al País Valencià en un termini mitjà; tots dos aboguen per un consens sobre la base d’una planificació lingüística seriosa.
Josep Maria Panyella hi aportarà la visió com a parlamentari i farà un balanç de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, una llei de mínims que arrossega 30 anys d’incompliments.
Des de la seua experiència en este àmbit, Batiste Malonda ens parlarà de la situació de la llengua a l’escola i les perspectives de futur que veuen com a docents.