Pepa Izquierdo i Jordi Puig. Portaveu comarcal i secretari d’Organització de Compromís Safor-Valldigna.
Amb l’acabament de l’any i el començament d’un de nou, el PP valencià ens té acostumats a un exercici de menyspreu: l’aprovació d’uns pressupostos fets a una sola mà i sense escoltar ningú. De manera paral·lela, els grups de l’oposició presentem propostes de millora, que haurien de ser debatudes a les Corts. Des de Compromís hem recollit moltes i diverses, al llarg dels diferents municipis de la comarca. S’uneixen a les reivindicacions necessàries per aconseguir una mobilitat sostenible i uns serveis públics educatius i sanitaris dignes, i són tan sols una mostra del treball de centenars de persones al llarg del territori, mirant pel benestar del seu veïnat.
Per esmentar algunes: l’escola de la Font d’En Carròs pateix aluminosi, ja l’han visitada els tècnics de Conselleria i ho han constatat. L’ampliació del CEIP el Castell d’Almoines, amb una aula més A Tavernes, resta pendent l’IES Jaume II el Just. Construcció d’un nou centre d’educació especial a la Safor. Uns altres al Grau de Gandia; o la remodelació i ampliació dels centres d’educació secundària Ausiàs March i Tirant lo Blanc de Gandia, Veles e Vents del Grau de Gandia; i la construcció d’un nou IES al sector Beniopa-Passeig de Gandia.
Es fa necessària la construcció de diversos col·lectors d’aigües, millores a l’EDAR Safor Sud i l’acabament de la 3a fase de les obres de defensa del barranc de Beniopa contra les avingudes. Ens cal assegurar una solució per a l’aparcament de l’hospital de la Safor; la construcció del Palau de Justícia; la rehabilitació Castell de Bairén; l’adquisició de la Cova de les Meravelles. També, sengles centres d’interpretació als ullals de Tavernes i al jaciment de Bolomor.
Volem promoure l’adquisició dels terrenys privats de l’espai protegit Marjals de la Safor, catalogat com a zona humida pel catàleg de zones humides de la Generalitat i catalogat com a ZEPA i LIC per la Unió Europea, així com de terrenys privats al paratge natural municipal Parpalló Borrell.
En l’àmbit sanitari cal la construcció de nous centres de salut a Gandia.
A Almoines, rutes i parcs a la ribera del Serpis, dins de plans rurals de turisme, millores en la seguretat dels vianants, o en instal·lacions esportives amb la construcció d’un gimnàs i la redacció d’un projecte d’auditori.
La rehabilitació-construcció del cine Cervantes de Ròtova, un edifici per poder albergar actuacions, davant de l’estat ruïnós del cinema actual.
Xeresa necessita una nova Estació Depuradora d’Aigües Residuals; una adequació del clavegueram i reasfaltat de carrers del casc urbà i pluvials del polígon industrial.
A Oliva, cal una reforma de la Cambra Local Agrària, del consultori del barri Sant Francesc, l’ampliació del conservatori o la segona fase de la reparació de la Via Ronda de la platja.
En un àmbit comarcal hem treballat en una Proposta No de Llei per a dur a terme el pla de mobilitat comarcal redactat des de la Mancomunitat, presentada a les Corts; i demanem la millora de les línies d’autobús Gandia-Alcoi i les que uneixen Tavernes amb la platja, Gandia i Carcaixent. A més, apostem per plans d’ocupació i formació per a la comarca.
Són una llarga, o curta -conforme es mire-, llista. És un repàs per algunes iniciatives i propostes que la gent de diferents municipis de la comarca ha pogut proposar als pressupostos de la Generalitat Valenciana de 2015. Són projectes necessaris en cadascun dels municipis, duts de baix cap a dalt i ignorats sense cap mena d’argument. Sense matisos i sense cap mena de previsió; i sense acceptació parcial de cap d’ells.
Així funciona el PP des de fa massa anys. I tot això sense parlar dels ingressos, que apareixen unflats al document de pressupostos presentats pel Consell, i que no es corresponen amb la realitat, no representen unes previsions reals i estan intencionadament modificats per dissimular la nefasta gestió econòmica de Consell, tal com va denunciar el grup parlamentari de Compromís a desembre.
Amb el nou any, ens cal agafar força i determinació. Ara que vénen els reis, ens cal ser més conscients que mai que aquesta és l’última carta als reis. Que serem totes les persones que volem un canvi vertader les que farem possible cada xicotet canvi. Que caldrà un govern que sàpiga dialogar, explicar què pot fer i què no; per què fa les coses i per què no; i que sàpiga escoltar. Un govern amb una connexió directa amb el municipalisme i amb una visió territorial i vertebradora clara.
A 2015 haurem de ser nosaltres, de nou, qui ho demanem, i qui comencem a fer-ho real.