La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el diputat d’Informàtica i Desenvolupament de l’Administració Electrònica, Iván Martí, han presentat aquest matí el programa Smartcities Dival, que s’implantarà com a experiència pilot a Alzira, Genovés, l’Olleria, Venta del Moro i Xeraco.
Segons Amigó, «es tracta d’acostar el concepte de ciutat intel·ligent a tot tipus de poblacions, independentment de la seua grandària, equiparant així als habitants de les grans poblacions i els de els xicotets municipis, que és pel que ha de vetlar la Diputació».
La vicepresidenta explica que «la idea és que els ajuntaments mateixos, que són els qui coneixen la realitat del seu poble, apliquen en funció de les seues necessitats les enormes possibilitats que ofereix una smartcity, i amb eixes experiències dissenyar programes que es puguen traslladar a altres municipis».
«Al final —conclou Amigó— es tracta que les corporacions tinguen autonomia per a aplicar de manera pràctica les eines que es posen al seu servei, i que els ciutadans tinguen un millor accés a la informació que es genera en la seua localitat».
Martí: «Un pas més enllà en la modernització»
El diputat d’Informàtica i Desenvolupament de l’Administració Electrònica, Iván Martí, ha afirmat que «el concepte smartcitysignifica un pas més enllà en la modernització dels serveis municipals, perquè està dissenyat per a aconseguir més eficiència, oferir millors serveis als ciutadans, estalviar costos, disminuir emissions contaminants i impulsar tot tipus d’iniciatives socials, culturals i mediambientals».
En aquest sentit, Martí ha destacat «dos grans àmbits en els quals incideix aquest projecte: d’una banda, millorar l’eficiència energètica, la qual cosa redunda també en un estalvi econòmic, i d’altra, facilitar la gestió dels indicadors dels municipis millorant així l’accés a la informació per part de la ciutadania».
Un any i mitjà de durada
El programa Smartcities Dival té una durada inicial de 18 mesos. Durant aquest temps, l’objectiu és conéixer-ne a fons les potencialitats, desenvolupar aplicacions pràctiques i detectar dificultats, abans d’estendre el model a la resta de la província.
El primer pas és la recollida i emmagatzematge de dades. A continuació, aquesta informació passa a formar part d’una gran plataforma, des de la qual es desenvolupen aplicacions concretes per a millorar la gestió dels serveis.
La informació continguda en la plataforma inclou tant les dades de què ja disposa l’Ajuntament, perquè prové d’altres vies, com aquells que aporten els sensors que s’instal·len en diversos punts de la ciutat.
El procés es completa establint-hi mecanismes perquè la ciutadania tinga accés a la informació municipal, mitjançant d’un sistema segur.
Font: Diputació de València.