Des de la Coalició Compromís de la Safor-Valldigna ens unim a la celebració del Dia Mundial del Comerç Just per tal de reivindicar un altre tipus de comerç. Donem suport a un comerç just que respecte els interessos de totes i tots, tant dels productors com dels consumidors.
A la nostra comarca però, el mercat de la taronja està cada vegada més enfonsat i els llauradors es veuen desafavorits davant un comerç que cada vegada els ofega més.
Des de Compromís reivindiquem un preu just per a les nostres taronges, pels nostres productes, ja que en la situació actual la majoria de llauradors ja no poden ni cobrir els costos de producció, si és que arriben a cobrar.
Per això, defensem:
1- La implantació d’un preu mínim que cobrisca, almenys, els costos de la producció.
2- Potenciar la promoció i el consum de cítrics valencians, dotant-los d’un valor afegit.
3- La implantació d’una assegurança d’ingressos d’explotació.
4- L’obligatorietat de contractes homologats entre les parts productora i comercial, on es fixe: preu, qualitat, període de pagament, etc.
5- Condicionar les ajudes a la indústria agroalimentària l’establiment per part dels perceptors d’un preu just als productors.
6- Disposar d’una llei de productes agroalimentaris on es regulen els marges comercials.
7- Creació d’un comité mixt (administració – sector productor) d’anàlisi i estudi sectorial, dotant-lo d’instruments per informar i adequar-se al mercat.
8- L’increment dels controls en els punts de venda i vetllar pel compliment de la qualitat
9- L’increment de la inspecció i control de la qualitat dels cítrics en camp i centrals hortofrutícoles i aplicació de sancions exemplaritzades pel compliment de les qualitats establertes.
10- Major rigor per part de la política de competència en supervisar pràctiques comercials com els descomptes per volums, pagament per accés a lineals, etc…
11- La modificació dels criteris pels quals es regeix el tribunal de la competència per a que els productors puguen arribar a acords sectorials que cobrisquen els costos de producció.
12- L’establiment de sistemes de seguiment de pràctiques comercials dels diferents actors que intervenen per recuperar la transparència en els circuits comercials.
13- Atorgar al sector agrari el caràcter estratègic i prioritari, per la capacitat de abastir d’aliments sans, segurs i de qualitat, pel seu potencial per promoure l’ocupació i per la contribució a mantindre el medi ambient.
14- El suport a una política per al sector: lluitar per assegurar el futur de la PAC i que siga recolzada per un pressupost correcte.
15- Control de les importacions i preferència comunitària que garantisca el compliment de contingents, preus d’entrada, condicions fitosanitàries i de qualitat dels productes procedents de països tercers.
També està a les nostres mans, com a consumidors, canviar aquest sistema, sempre comprant de manera conscient per tal d’afavorir els nostres productes, la nostra riquesa.