Maria Josep Escrivà i Cercle EURAM, guardonats amb el Premi Abril 2015

Compromís Jove atorga el VII Premi Abril Jove a la Casa Calba.

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el divendres, 8 de maig, a les 20 hores, als Salons de Foment de Gandia, amb la presència dels premiats.

premsa_PA2015

La secretària comarcal de Compromís per La Safor-Valldigna, Pepa Izquierdo i el secretari comarcal dels Joves amb Compromís, Rafa Ferrer, han donat a conèixer aquest matí els noms dels guanyadors del XV Premi Abril d’Acció Cívica Valenciana 2015 i el VII Premi Abril Jove, respectivament.

Uns premis ja consolidats, com demostra el ressò social i sobretot la categoria dels guardonats: persones i/o col·lectius de la comarca que treballen des d’àmbits molt diversos (l’educació, la cultura, la sanitat, el medi ambient, les qüestions humanitàries…) Col·lectius o persones que s’ha destacat pel seu treball de defensa de la nostra llengua, del territori i dels nostres conciutadans.

Així, l’Executiva Comarcal de Compromís per la Safor-Valldigna, per unanimitat, ha decidit atorgar el quinzè Premi Abril d’Acció Cívica Valenciana, en la categoria individual, a l’escriptora del Grau de Gandia Maria Josep Escrivà, per la seua important tasca literària i defensa de la llengua i cultura valencianes:

Categoria individual: Maria Josep Escrivà

El currículum essencial de Maria Josep Escrivà (el Grau de Gandia, 1968) gira al voltant de dos eixos: primer, una família indispensable; segon, un grapat d’amistats d’aquelles que no s’acaben mai, passe el que passe.

A banda d’aquests fets vitals, al seu currículum acadèmic consta que és Llicenciada en Filologia Hispànica i Doctorada en Literatura Catalana. El darrer títol se’l va guanyar gràcies a haver defensat amb èxit, davant d’un tribunal amable, la tesi doctoral titulada «Una poètica dels sentits. Josep Piera: Poesia 1971-1991» que fou dirigida per Jaume Pérez Montaner.

A banda d’academicismes, hi ha hagut algunes sorts literàries que li han aportat autoestima. L’any 1992, haver guanyat el premi Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó, la qual cosa, a banda d’haver-li permés de publicar el seu primer llibre, Remor alé (València, 1993), li va propiciar belles coneixences personals i literàries que encara duren. L’any 1998 va publicar A les palpentes del vidre, i el 2002, Tots els noms de la pena, en l’entranyable i meritòria col·lecció «Edicions de la Guerra», de l’editorial Denes. L’any 2007, Flors a casa va meréixer els Jocs Florals de Barcelona, i amb això, l’autora, el reconeixement de Poeta de la Ciutat.

Ha estat inclosa a antologies com ara Contemporànies (1999), 21 poetes del XXI. Una antologia dels joves poetes catalans (2001), Imparables. Una antologia (2004) o Parlano le donne. Poetesse catalane del XXI secolo (Nàpols, 2008).

Sempre que pot, es dedica a divulgar el plaer de llegir, escriure o escoltar poesia, a través de l’organització de recitals poètics, o de qualsevol acte de dinamització literària. És responsable de la secció de Literatura del CEIC Alfons el Vell de Gandia i, des de 2015, representa, amb la designació estatutària de «Presidenta», el col·lectiu Saforíssims Societat Literària. Més enllà de càrrecs estatutaris, tot un honor. Dirigeix la col·lecció de plaquetes «Razef», d’Edicions 96, casa —en el sentit més humà de casa— en la qual treballa des de novembre de 2011.

Poemes seus han estat traduïts al castellà, a l’italià, al croat, a l’eslové, al basc, al francés o a l’alemany.

L’any 2010 va coordinar el llibre col·lectiu For sale, o 50 veus de la terra, també a Edicions 96, del qual se’n va fer un espectacle que ja ha recorregut diverses comarques valencianes.

És (co)responsable de l’edició, juntament amb Josep Lluís Roig, de L’inventari clement de Gandia (2012), un llibre de V. A. Estellés que, l’any 2009, van descobrir que havia sigut el vertader guanyador del premi Ausiàs March de l’any 1966, i que, fins ara romania inèdit, a l’Arxiu Històric d’aquella ciutat.

L’any 2013 va publicar un àlbum il·lustrat, una narració llarga titulada Àngels de nata (Edicions 96; il·lustracions de Maria Alcaraz Frasquet), que reivindica que el sentit positiu de la vida, i la màgia que la imaginació i la literatura possibiliten, ho poden quasi tot.

És autora del text titulat L’Home del Capell de Palla, que funciona com a fil narratiu a l’espectacle homònim, juntament amb l’animació amb arena d’Amadeu Vives, i la música de Cristina Martí (dolçaina), Àlex Velázquez (piano) i Xavi Richart (dolçaina). Es va estrenar a Pedreguer l’abril de 2012.

En la faceta de traductora/versionadora s’ha atrevit amb la selecció de poemes El codi de la pell, de l’escriptora basca Miren Agur Meabe; i amb la novel·la juvenil, també de Miren Agur, titulada Què és l’amor, sinó…? Ambdues obres s’han traduït a través de les respectives versions al castellà fetes per l’autora mateixa.

Des de gener de 2013 administra el blog Passa la vida.

Però allò que més l’honora interiorment, la dedicació que li ha proporcionat una part important de les alegries dels últims anys, és el fet de compartir l’assessoria lingüística —de la mà i sota el mestratge del professor Tomàs Llopis—, de la companyia artística Burrera Comprimida SA.

Categoria col·lectiva: Cercle EURAM

D’altra banda, l’Executiva Comarcal de Compromís de La Safor-Valldigna, per unanimitat, ha atorgat el quinzé Premi Abril d’Acció Cívica Valenciana, en la categoria col·lectiva, al Cercle EURAM.

Izquierdo ha destacat “la defensa que fa aquesta xarxa empresarial dels interessos econòmics de l’Arc Mediterrani i del treball a favor de les infraestructures de transport per a vertebrar aquest territori amb els principals mercats europeus”.

El cercle EURAM és una la xarxa empresarial, transversal i d’àmbit comarcal, organitzada des de la Safor, amb una estructura local autònoma, i vinculada a la defensa dels interessos econòmics i empresarials de l’Arc Mediterrani a través de l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa.

Aquesta institució, que rep el nom de qui fora un dels principals financers valencians del segle XX (Ignasi Villalonga Villaba), treballa des de fa més de 10 anys a favor de les infraestructures de transport que connecten i vertebren aquest territori amb els principals mercats europeus i en la coordinació entre les institucions econòmiques i empresarials dels territoris que en formen part i que denominem Euroregió de l’Arc Mediterrani (Euram).

El Cercle Euram de la Safor treballa en coordinació amb el projecte de l’Arc Mediterrani aportant una perspectiva comarcal i centra les seues activitats en defensar els interessos econòmics i empresarials de la Safor, especialment, en els següents temes:
1. Els sectors econòmics
2. El finançament i les infraestructures
3. L’articulació territorial

Durant aquestes 14 edicions els premiats han estat:
2001 – Pare Faus.
2002 – CEIC Alfons el Vell
2003 – Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de la Safor
2004 – L’escriptor i poeta Joan Climent
2005 – Col·lectiu de Mestres de la Safor
2006 – Plataforma pels pobles de la Safor
2007 – Plataforma Cívica Independent Carretera No!
2008 – Col·lectiu Obertament
2009 – Miquel Joan. ACAPS: Associació d’Ajuda al Poble Saharaui
2010 – Escola d’Estiu Marina-Safor. La periodista Xelo Miralles.
2011 – L’escriptor Ignasi Mora. Colles de dolçainers i tabaleters de la Safor-Valldigna.
2012 – L’escriptora Quina Barba i els Centres Excursionistes dela Safor-Valldigna.
2013 – L’escriptor Josep Piera i la Mancomunitat de Municipis de la Safor.
2014 – Toni Martí, mestre, periodista i exregidor de Xeraco i Pluja Teatre.

Els guardons consisteixen en un socarrat, obra de l’artista gandià FV Nogueroles.

VIIé Premi Abril Jove: La Casa Calba

Finalment, Compromís Jove de La Safor-Valldigna ha reconegut en la setena edició del seu premi a La Casa Calba. Els joves de Compromís han destacat “el paper cultural d’aquest projecte que destaca per les seues aportacions en el camp de les arts escèniques, la música i la poesia”.

La Casa Calba és un projecte radicat a les faldes de la muntanya dels Tres Creus de Tavernes de la Valldigna, amb seu en el Teatre del Raval de Gandia, que navega per diferents disciplines relacionades amb les arts escèniques, la música i la poesia.

I és des de la primera edició del festival d’art al carrer, Pop al Carrer, que es constitueix com a plataforma i comença a desenvolupar-se com a tal. D’això han passat ja 10 anys. I molts han estat i són els projectes que s’han escomés, entre els quals:

PROGRAMACIONS I PRODUCCIONS
Lletr3s, certamen poètic-literari desenvolupat durant tres dies, en tres emplaçaments diferents i ben contrastats que van mutant d’edició en edició. Des del corral d’una casa de poble, fins a una biblioteca pública, passant per un auditori, fins a un molí rehabilitat. Són 5 edicions les que s’han organitzat fins avui, també a Tavernes de la Valldigna.

Pop al Carrer, platja de Tavernes de la Valldigna. Un espai tranquil per a la cultura transversal, sense aglomeracions ni cues. Organitzat en edicions especials; hem programat des de festivals dedicats al circ i al cinema, en els quals han participat companyies com Patricia Pardo o Arritmados, Cia. de Circ, fins a formacions de música de cambra, com Llevant Ensemble, interpretant bandes sonores de les pel·lícules de Nino Rota, o l’artista de música experimental Truna, interpretant en viu, músiques pròpies per a pel·lícules de monstres projectats en Super 8. Però també edicions dedicades artistas transterrados, terme encunyat pel filòsof José Gaos, en el qual s’evidencia la inclinació dels quals han hagut d’emigrar a un altre lloc, aportant certes peculiaritats de la seua cultura originària (trasplante i adaptació).

Notis al peu, cicle musical a manera de cita, signes gràfics representatius dels sons musicals (notis, notes) que remeten al límit, a l’extrem, és a dir, al peu (peu), a la perifèria, la proximitat, el petit format i l’experimentació. Es tracta d’un encàrrec programàtic de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, en la qual portem treballant tres temporades. Per ell han passat artistes de diferents punts de l’estat i de diversa condició estètica com, Anari o Rúper Ordorika del País Basc; Joan M. Oliver, capdavanter d’Antònia Font (Mallorca), Mishima (Catalunya) o La Jr. (Astúries).

Sona Baixet, cicle itinerant d’espectacles de teatre i música moderna dirigit al públic infantil, en un context familiar. Desenvolupat des de fa 2 temporades a la Sala Russafa de València i l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, principalment.

AGÈNCIA D’ARTISTES I CREACIÓ I PRODUCCIÓ D’ESPECTACLES
També som agència d’artistes, principalment en l’àmbit de les músiques populars contemporànies, tenint especial atenció a aquells que s’expressen en català. Treballem tant amb artistes de llarga trajectòria -Remigi Palmero, amb més de 40 anys de carrera musical-, com amb projectes emergents -Ovidi Twins o Mi#-.

Cal afegir que també vam crear, produïm i distribuïm espectacles multidisciplinaris com:

– Marxem de viatge! i El vol del xoriguer, dos espectacles de la Petita Orquestra Peiotaire que combinen teatre, música i ambientacions musicals en directe, així com escenografia de reciclatge i el seu corresponent dissenys de llums. Creació, producció i distribució.

– Nou llocs per a un nòmada, espectacle creat pel músic mallorquí, Tugores amb la participació dels titellaires Juvenal Salcedo i Olga Oliveira que manipulen titelles i objectes en combinació amb la llum i les ombres. Distribució.

– Saltamartí, on es combina, la poesia de Joan Brossa, amb música experimental creada per Oliva trencada (Mallorca) i projeccions audiovisuals. Producció i distribució.

DISCOGRÀFICA I EDITORIAL
Som també discogràfica i editorial. Possiblement hem publicat algun dels discos més excitants del panorama musical valencià dels últims anys, com per exemple el disc L’estiu del cantautor Òscar Briz, o Gran de Sènior i el Cor Brutal. Tots aquests i uns altres més, premiats en els guardons a la música en valencià (Premis Ovidi Montllor). I esmentats en diferents mitjans especialitzats, també en l’àmbit nacional, com és el cas de Sènior i el Cor Brutal i Remigi Palmero (millors discos de l’any segons la revista Rockdelux, Efe-Ema i Enderrock).

ALTRES PROJECTES
Actualment col•laborem amb el festival, Russafa Escènica, en el qual les arts escèniques i plàstiques es donen la mà en espais no convencionals distribuïts en diferents punts del barri de Russafa (València), com puguen ser: perruqueries, rebotigues, tallers d’artistes, etc. En concret, a part d’estrenar l’espectacle El Vol del Xoriguer, l’any passat, ara ens han encomanat el projecte, balconades, en el qual diferents propostes escèniques es desenvoluparan des de diferents balconades de Russafa.

Més informació en: www.lacasacalba.org.

El premi entregat per COMPROMÍS JOVE consisteix en una maniseta, l’autora del qual és Cristina Sanz Vidal (que dirigeix CrisArt).

El lliurament dels premis tindrà lloc el 8 de maig, a les 20 h, als Salons de Foment de Gandia, amb la presència dels premiats.

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *