Dones en BLOC ha anunciat que presentaran mocions a les diferents institucions públiques valencianes.

En elles insten a:

1. Encoratjar i donar suport a les diferents organitzacions socials sense ànim de lucre així com a les persones que en la seua tasca diària i desinteressada donen assistència a les dones que pateixen maltractament.

2. Instar el Govern Espanyol i la Generalitat Valenciana per tal que continuen incidint en programes de formació i campanyes de sensibilització. Tanmateix que es coordinen, revisen i executen les mesures legislatives, socials, sanitàries i judicials, i se les dote del pressupost necessari.

3. Que l’Ajuntament de Gandia es comprometa a mantindre una Regidoria específica de la Dona, amb un equip de tècnics preparats per treballar temes relacionats amb les dones (mesures judicials, aspectes socials, suport psicològic, …), a continuar amb la posada en marxa del pla municipal que inclou mesures educatives i campanyes de sensibilització contra totes les formes de violència cap a les dones i a propiciar acords amb la resta d’administracions per dur endavant mesures d’ajut i assessorament a les víctimes i aquelles derivades de la Llei Integral contra la Violència de Gènere que siguen d’aplicació en l’àmbit municipal.

MOCIÓ COMPLETA:

Josep Miquel Moya Torres i Facund Puig Muñoz, regidors del Grup Municipal del Bloc-Verds a l’Ajuntament de Gandia, davant el Plenari presenten la següent,

PROPOSICIÓ

Des de l’any 1999, el 25 de novembre és reconegut per l’ONU com el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència cap a les dones, una efemèride que, malauradament, està de plena actualitat en l’estat espanyol, i particularment al País Valencià. L’aprovació per part del govern central de la Llei Integral contra la Violència de Gènere va suposar un avanç molt significatiu, però la seua escassa dotació econòmica i la manca de coordinació entre les diferents administracions han fet que, a hores d’ara, els resultats palpables del nou marc legal siguen més aviat escassos. Com molt bé ha sintetitzat Amnistia Internacional en un informe recent, a Espanya hi pot haver més drets que a altres països, garantits per l’esmentada Llei, però persisteixen els mateixos obstacles. Uns obstacles que solament aniran reduint-se amb una dotació pressupostària suficient i amb voluntat política per dur endavant les mesures que deriven de la Llei Integral. Per aconseguir això és fonamental que es deixen de banda les diferències partidistes i els conflictes entre administracions perquè la lluita contra la violència cap a les dones es convertisca realment en una “qüestió d’estat”.

Si s’aconsegueix avançar cap a una coordinació efectiva de les polítiques de prevenció i les mesures d’eradicació estarem en disposició de dur endavant programes ambiciosos de reeducació, a través dels quals podrem redefinir els rols de gènere per erradicar amb totes les formes de violència: aquelles que acaben amb agressions físiques i fins i tot amb la mort, però també aquelles que es transmeten a través dels mitjans de comunicació, en l’àmbit de la parella o en el món del treball. A l’any 2008, el 13,3 de les víctimes mortals de violència de gènere va ocórrer en territori valencià i durant el primers set mesos de l’any 2009, hem estat la segona autonomia amb major nombre de dones assassinades per les seues parelles. Per tot això, és fonamental que les administracions continuen fent passes endavant i propicien programes que avancen en l’eradicació d’aquesta autèntica xacra social que va en detriment de la qualitat de la nostra democràcia i que és la prova més palesa que encara estem ben lluny de la plena igualtat entre homes i dones.

És per això que, presentem la següent:

PROPOSTA D’ACORD

1. Manifestar la nostra solidaritat a totes les víctimes de violència de gènere i a les seues famílies i declarar el rebuig més contundent davant de qualsevol situació de violència física i psíquica que s’exercesca sobre les dones.

2. Encoratjar i donar suport a les diferents organitzacions socials sense ànim de lucre així com a les persones que en la seua tasca diària i desinteressada donen assistència a les dones que pateixen maltractament.

3. Instar el Govern Espanyol i la Generalitat Valenciana per tal que continuen incidint en programes de formació i campanyes de sensibilització. Tanmateix que es coordinen, revisen i executen les mesures legislatives, socials, sanitàries i judicials, i se les dote del pressupost necessari.

4. Que l’Ajuntament de Gandia es comprometa a mantindre una Regidoria específica de la Dona, amb un equip de tècnics preparats per treballar temes relacionats amb les dones (mesures judicials, aspectes socials, suport psicològic, …), a continuar amb la posada en marxa del pla municipal que inclou mesures educatives i campanyes de sensibilització contra totes les formes de violència cap a les dones i a propiciar acords amb la resta d’administracions per dur endavant mesures d’ajut i assessorament a les víctimes i aquelles derivades de la Llei Integral contra la Violència de Gènere que siguen d’aplicació en l’àmbit municipal.

5. Que la Generalitat Valenciana instal·le en Gandia, com ja ha fet en un altre municipi de la Marina Alta, un Centre per a Dones Maltractades de la comarca, donat el pes demogràfic que té en l’actualitat Gandia i La Safor, i per evitar així els desplaçaments de estes dones d’una comarca a una altra.

6. Traslladar aquest acord al Ministeri d’Igualtat del Govern Central i a les Conselleries de Benestar Social i de Justícia i Administracions Públiques de la Generalitat Valenciana.