Joaquina Barba i l’excursionisme de la comarca, Premi Abril 2012

El Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna i el Centre Excursionista de Ròtova reben el premi Abril com a representants de l’excursionisme de la Safor. Estes entitats compleixen 40 i 30 anys, respectivament enguany.

El lliurament d’aquesta dotzena edició és celebrarà en un acte públic a la Casa de la Cultura de Tavernes de la Valldigna, el proper divendres dia 11 de maig a les 20 hores, amb la participació dels premiats.

L’Executiva Comarcal del Bloc Nacionalista Valencià de La Safor-Valldigna, per unanimitat, ha atorgat el dotzé Premi Abril d’Acció Cívica Valenciana en la categoria individual  a l’escriptora Joaquima Barba:

·És autora de literatura infantil i juvenil.

·Mestra d’educació primària: dedicada a la docència des de l’any 1989, tant en primària com el secundària. Actualment és mestra logopeda en el Centre Francesc Carròs de la Font d’En Carròs.

·Ha impartit diferents cursos i tallers de creació literària, al Centre de recursos educatius de Gandia.

·Ha sigut delegada sindical del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament en la comarca de la Safor-Valldigna durant de cinc anys. 2007-2011

· Té més de 30 llibres publicats, molts d’ells de literatura infantil, majoritàriament narrativa i també alguns de poemes.

·També s’ha destacat per obres de literatura juvenil amb temàtiques tan actuals com: SOS BULLING! I DIAGNÒSTIC ANOREXIA. Este últim va ser presentat a Gandia fa unes setmanes.

·Darrerament ha encetat una col·lecció de contes d’animació lectora per a xiquets i xiquetes d’educació infantil.

“Quina és una mestra i escriptora amb moltes inquietuds per fer arribar la literatura al món infantil i juvenil, amb molta estima per la nostra llengua, que sense dubte mereix el nostre reconeixement.”

D’altra banda, el 2012, el BLOC-Compromís comarcal també vol reconèixer la tasca del moviment excursionista de la comarca. Per això ha decidit lliurar el premi Abril d’Acció Valencianista, en la categoria col·lectiva, als centres excursionistes.

A la comarca, hi ha centres molt importants com el Centre Excursionista de Gandia i el Club Alpí; el Grup Muntanya Valldigna, el Club Muntanyer espeleològic de Xeresa i el Club Corresendes de Xeresa, el Centre Excursionista de Xeraco, el Club de Senderisme d’Oliva i el Club Muntanyer d’Oliva, Centre Excursionista Castell de Rebollet (la Font d’En Carròs), Senderisme coferer (Rafelcofer), Centre Excursionista de Vilallonga, Centre Excursionista Torre de Piles, Grup Excursionista Montdúver, Amics de la Natura de Marxuquera (Gandia), Marge Gros (Daimús), Club Esportiu de Llocnou de Sant Jeroni…

Molts d’ells compten amb una llarga trajectòria i d’altres han anat apareixent els últims anys. A tots ells, el BLOC de la Safor-Valldigna “vol retre un reconeixement per apropar, des del respecte més absolut, el medi ambient i el patrimoni de la comarca a la ciutadania, per encomanar l’estima per ells i per difondre tot un seguit de valors i pautes a l’hora d’apropar-se als paratges naturals que han donat a conèixer. És complicat -o impossible- distingir la tasca d’un en concret respecte de la resta; per això, el nostre reconeixement és a tots”.

No obstant, “hem volgut aprofitar que el 2012 el Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna i el Centre Excursionista de Ròtova celebren 40 i 30 anys, respectivament, perquè siguen els encarregats de rebre personalment el guardó a tota una trajectòria meritòria de molts anys”.

A més, la secretària comarcal del BLOC ha volgut destacar que “els centres excursionistes han recollit sovint, al llarg de la història contemporània, els valors del valencianisme i de l’estima per la terra, uns valors amb què han crescut moltes generacions de saforencs”.

Centre Excursionista de Ròtova.

El Centre Excursionista de Ròtova (CER) es va fundar el 1982 i compta amb més d’un centenar de socis. Ha sigut tot un exemple pel que fa a la conservació del medi ambient a la comarca: al llarg de la seua existència ha adquirit al voltant de 700 fanecades, en diversos paratges de Ròtova i Alfauir per assegurar-ne la conservació.

Ha aconseguit la declaració de dues microreserves de flora (la cova de les rates penades i la casa dels Garcies) i una de fauna (la cova de les rates penades és, de fet, una de les reserves més importants d’Europa, pel que fa a número d’exemplars i espècies en perill d’extinció d’aquest mamímer volador). A més, ha habilitat el sender PRV-100 (“Sender de les fonts”) i ha condicionat un refugi (la casa dels Garcies), al mateix barranc d’Atanasi. El CER és conegut i reconegut a tota la comarca, per les activitats i excursions realitzades, tant dintre com fora de la Safor.

Centre Excursionista de Tavernes de la La Valldigna

· És una societat de caràcter esportiu i cultural.

· Va nàixer al febrer de 1972, ha complit enguany 40 anys. Creat per un grup de gent entusiasta del muntanyisme.

· Disposa de diverses terrenys tant al terme de Barxeta com de Tavernes, per a l’ús com a zona de campament.

· Compten també amb diferents seccions que integren l’entitat: muntanyisme, senderisme, campaments, excursions, escalada …

Els Premis Abril D’Acció Cívica Valencianista, atorgats pel Bloc Nacionalista Valencià de la Safor-Valldigna, celebra enguany la dotzena edició. Uns premis ja consolidats, com demostra el ressò social i sobre tot la categoria dels guardonats: persones i/o col·lectius de la comarca que treballen des d’àmbits molt diversos (l’educació, la cultura, la sanitat, el medi ambient, les qüestions humanitàries…)

El premi es va instaurar a l’any 2001 i el guardó consisteix en una obra de ceràmica de l’artista gandià Francesc Vicenç Nogueroles.

Durant aquestes 11 edicions els premiats han estat:

2001 – Pare Faus.

2002 – CEIC Alfons el Vell

2003 – Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de la Safor

2004 – L’escriptor i poeta Joan Climent

2005 – Col·lectiu de Mestres de la Safor

2006 –  Plataforma pels pobles de la Safor

2007 – Plataforma Cívica Independent Carretera No!

2008 – Col·lectiu Obertament

2009 – Miquel Joan. ACAPS: Associació d’Ajuda al Poble Saharaui

2010 – Escola d’Estiu Marina-Safor. La periodista Xelo Miralles.

2011 – L’escriptor Ignasi Mora. Colles de dolçainers i tabaleters de la Safor-Valldigna.

El lliurament és celebrarà en un acte públic a la Casa de la Cultura de Tavernes de la Valldigna, el proper divendres dia 11 de maig a les 20 hores, amb la participació dels premiats.

Arxivat en: Comarcal, Cultura i Educació, Moviments Socials

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *