Involució

Emili Selfa. Professor de secundària.

Estem en un moment d’involució social de gran calat. La sanitat i l’escola no podien quedar al marge. Cada dia que passa resta més clar que els governants actuals treballen per fer una sanitat de dos vies, per a rics i per a pobres, i una educació igualment per a èlits, i altra per a la resta de la població. Ho disfressaran com a efectes colaterals de la crisi o com vulguen, però actuen inexorablement.

La llei Wert d’educació, la LOMQE, no és més que un pas endavant en una mateixa direcció. Malament comencem si les primeres paraules de l’esmentada llei ens parlem de productivitat i del sistema productiu, com si els membres de la comunitat educativa fórem peces d’una cadena de producció industrial.

El que cal és parlar de formació, creativitat i d’innovació, i per aconseguir-ne uns bons nivells calen dedicació i recursos, que cada dia veiem minvar. L’escola pública ha patit, especialment, els efectes de la gran onada immigratòria de la darrera dècada i ha acabat més marginada socialment i desatesa per les administracions, que donen més prioritat a l’escola concertada; la cessió de sòl públic per a la construcció de centres privats, concertats o no, n’és una mostra.

Estem patint els desmuntatge dels centres de professors, veritable departament I+D del professorat, com el de Gandia, tancat recentment. Ara volen introduir l’educació trilingüe reduint el valencià i contractant becaris mal pagats, en compte de facilitar una formació del professorat en anglès per a que puga donar les classes en eixa llengua. Redueixen les línies en valencià, disminueixen les beques, suprimeixen les classes compensatòries i de suport per als alumnes més necessitats, i s’encaminen a reconstruir la doble línia FP separada de la línia ESO-Batxiller, tornant al sistema d’estudis per a èlits i per a classes treballadores.

Per tot açò, només com a mostra, com a oposició al desmuntatge de l’ensenyament públic, l’alumnat dels nostres centres ha fet un dia de vaga i actes de protesta, i el professorat i els representants dels pares ens manifestarem el dissabte dia 9 pels carrers de València.

Article publicat a Gente de la Safor.

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *