Hui, 21 de març, dia internacional dels boscos

Les efemèrides i recordatoris oficials serveixen per fer consciència col·lectiva sobre aquells béns públics i causes que necessiten defensa o recordatori, per trobar-se en situació d’inferioritat.

Els boscos cobreixen el 31% de la superfície del planeta i sustenten 1,6 bilions de persones al món. En eixe sentit la FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) que és l’organisme internacional que depén de les Nacions Unides i té com a principal missió erradicar la fam del planeta, ha organitzat una serie d’esdeveniments i ha publicat un material divers de qualitat per sensibilitzar sobre la importància de l’equilibri ambiental i la fragilitat que tenen estos ecosistemes tan valuosos.

La comarca de la Safor té una massa boscosa que és molt valuosa ja que serveix per a donar qualitat a la terra i aporta valor al paisatge. Les serres de l’Almirall, Mustalla, la Safor… són totes elles béns molt preuats que entre tots hem de conservar i hem d’aprofitar per fer extraure d’elles tot el que han de donar-nos sense posar en perill el futur.

Els boscos juguen un paper molt important en el Cicle de l’Aigua. Incrementen la capacitat d’infiltració dels sòls i n’eviten la pèrdua, que anomenem erosió. Més del 60% de la superfície de la comarca té la condició de forestal, però sols el 6% es podria considerar que son boscos.

Aquest contrast és important i mostra la tasca que queda encara per fer en matèria de recuperació dels nostres boscos. Quasi exclusivament els nostres “boscos” estan formats per pinedes de Pi Blanc (Pinus halepensis), una de les espècies forestals més piròfites del nostre entorn. En els darrers segles s’ha produït una substitució progressiva i sistemàtica de les especies forestals, bàsicament per la pràctica del carboneig amb les carrasques i per les massives repoblacions de pins amb finalitats productives.

Aquests fenòmens han modificat el nostre ecosistema forestal, tal volta de forma definitiva, tal volta de forma temporal. El que sí es segur és que recuperar els nostres boscos originaris ens durà molts segles d’esforç i inversió.

Des de Compromís de la Safor Valldigna instem les entitats locals i ajuntaments a realitzar activitats de sensibilització sobre el valor dels boscos i de la muntanya i a realitzar activitats amb escolars, grups ecologistes, experts i la ciutadania en general, per tal de millorar la percepció social dels boscos i la seua importància en l’entramat territorial de la comarca de la Safor.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *