Pluja Teatre i Toni Martí, Premi Abril 2014

 

premiAbril2014A la catorzena edició dels Premis Abril d’Acció Cívica Valencianista, el BLOC-Compromís per la Safor-Valldigna ha volgut reconèixer els 40 anys de trajectòria cultural de la companyia teatral gandiana i el treball de Toni Martí, com a regidor nacionalista a Xeraco i amant de la Pilota i el camp valencià. 

Per la seua banda, Joves amb Compromís ha premiat el Consell dels Joves de Gandia.

L’acte de lliurament de guardons tindrà lloc el pròxim divendres, 9 de maig, a partir de les 20 hores, a la Casa de Cultura de Xeraco.

La secretària comarcal del BLOC i portaveu de Compromís per la Safor-Valldigna, Pepa Izquierdo, ha donat a conèixer aquest matí el nom dels guardonats a la XIV edició dels Premi Abril d’Acció Cívica Valencianista.

plujateatre

Pluja Teatre. Foto: Natxo Francés.

Així, en categoria col·lectiva, el BLOC-Compromís ha reconegut Pluja Teatre“com una de les institucions culturals més reeixides de la nostra ciutat i del nostre país, amb una impecable trajectòria de quaranta anys en què ens han fet riure… i pensar. Sempre en valencià”. Izquierdo ha lamentat la “trista, inexplicable i vergonyant persecució des de l’Ajuntament de Gandia cap a la companyia, que els ha portat a tancar el Teatre del Raval, aquell que va mantindre l’espurna de la cultura mentre es rehabilitaven la Casa de la Marquesa o el Teatre Serrano, i pel que han passat milers i milers de xiquets i xiquetes en la seua “estrena” com a espectadors. El Teatre del Raval ha tancat després de 18 anys, però la companyia, Pluja Teatre, continua activa, representant els seus espectacles allà on la criden. Pluja Teatre va nàixer a Gandia el 1972 amb Joan Muñoz, Miquel Ribes, Ximo Vidal i els germans Josep Enric i Maria Josep Gonga. Va començar amb un teatre compromés i de denúncia social i va acabar especialitzant-se en les produccions per a públic infantil”.

Trenta anys trepitjant els escenaris, més de dos mil quatre-centes representacions i la gerència d’una sala pròpia són part del bagatge que conforma l’existència de la companyia. Realitza espectacles compromesos poètica, pedagògica i èticament amb els valors més progressistes de la societat actual i destinats a potenciar la relació dels espectadors més joves amb l’univers teatral.

Entre els espectacles produïts, trobem: “Farses del ferro calent”, “Errante”, “El Supercaminal”, “Sang i ceba”, “Dóna’m la lluna”, “Raspa, Sompo i el màgic Tutti-Frutti”, “La calça al garró”, “Els quatre cosins germans”, “Momo”, “La vera història d’Alí Babà”, “Dòmina Dominante”, “Eh! Tirant”, “Peter Pan”, “On Keepeu les bagues?”, “L’amic invisible”, “Planeta Shakespeare”, “March Trama”, “Saurus”, “Recicla-Recicla”, “El Sol Verd”, “Pedigrí”, “Eh!”, “Momo”, “Gota”, “Emigrar, volar”… I els més recents: “La comèdia Borja”, “Peter Pan Garcia” i “Puta Postguerra”.

“Jo no sé si tots hem fet el suficient per evitar el tancament i l’ostracisme de Pluja. Siga com siga, apropem-nos el divendres per donar-los les gràcies per tot i, si de cas, demanar-los perdó. Perquè els devem tantes coses…, que, amb total seguretat, tard o d’hora, els ho retornarem”.

Toni Martí

Toni Martí, amb Bausset, al trinquet d'Oliva. Foto: Vicent Malonda.

Toni Martí, amb Bausset, al trinquet d’Oliva. Foto: Vicent Malonda.

Per la seua banda, l’exregidor del BLOC-Compromís a l’Ajuntament Xeraco, Toni Martí, de 73 anys, ha estat reconegut en categoria individual. Martí, va estudiar batxillerat als Escolapis de Gandia i Magisteri a l’Escola Normal de València, a més és Diplomat en anglés per l’Escola Oficial d’Idiomes de València. Ha estat Mestre de Primària en Gandia, Beniarjó i Xeraco al CEIP Joanot Martorell i Professor d’ESO a l’IES Montdúver de Xeraco.

També ha exercit com a corresponsal de Levante i articulista en aquest mitjà sobre Pilota Valenciana, especialment la nostra modalitat de “raspall”, des del 1989 fins el 1999. També ha estat guardonat per la Federació Valenciana de Pilota. Regidor del BLOC a Xeraco durant tres legislatures dels del 1989 fins el 2011. Membre i primer president del Col·lectiu de Mestres de la Safor.

Ha estat col·laborador en diverses cooperatives de regants de Xeraco i camperol de vocació, “la seua passió, juntament la Pilota Valenciana”.

Toni Martí té co-publicacions pedagògiques sobre l’ensenyament de la llengua a l’ICE de la Universitat Literària de València i sobre història, geografia i etnologia en l’Associació cultural la Goleta de Xeraco. Actualment, jubilat, és dedica a l’agricultura.

La seua trajectòria professional ha estat de manera especial dedicada a l’ensenyament de i en valencià.

Premi Abril Jove

conselldelsjovesD’altra banda, el secretari comarcal de Joves amb Compromís, Carles Morant, ha estat l’encarregat d’anunciar el Premi Abril Jove. El Bloc Jove i Compromís Jove han otorgat el premi d’aquest any al Consell de Joves de Gandia, perquè “considerem que el Consell es mereix aquest reconeixement després de 30 anys treballant amb la joventut de la ciutat, fent una llarga tasca a favor de la comarca, siguent  un instrument democràtic de participació i siguent  els interlocutors de les inquietuts i reivindicacions de la joventut en les institucions locals”.

El consell ha sigut durant aquestos  30 anys d’activitat una coperativa d´associacions i representantss de les principals entitats juvenils. “L’associacionisme juvenil no ha sigut alié als moments de retalls que están patint en la societat, ja que el seu pressupost ha anat minvant amb els darrers comptes municipals. Es dóna la situació que a nivell autonòmic el Consell de la Joventut  de la Comunitat Valenciana (CJCV) es troba en risc i que ja ha tancat el seu germà a nivel estatal, el Consejo de Juventud de España  (CJE)”.

L’acte de lliurament de guardons tindrà lloc el pròxim divendres, 9 de maig, a partir de les 20 hores, a la Casa de Cultura de Xeraco.

Arxivat en: Comarcal, Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *