Enric Morera: “Des de Compromís volem un nou procés en el que es puga decidir sobre el model territorial de l’estat”.
Presenten al Congrés una Proposició No de Llei per tal d’oferir a la ciutadania la possibilitat de manifestar-se mitjançant referèndum sobre la possibilitat que tots els càrrecs públics i representatius de l’Estat espanyol, inclosa el cap de l’Estat, siguen designats mitjançant elecció dels ciutadans i ciutadanes, ja siga de manera directa o a través dels seus representants, tal com estableix l’article 23 Constitució Espanyola.
Compromís per la Safor-Valldigna ha fet una crida per a que la gent participe en les concentracions convocades a les 20 hores en els ajuntaments valencians, com el de Gandia, per tal de reclamar la celebració d’un referèndum per decidir obertament en llibertat i en democràcia.
La secretària comarcal, Pepa Izquierdo, considera que “el model de la transició, que acaba amb l’abdicació del rei Joan Carles, ha estat un mal negoci per als insteressos valencians i, per això, ara ens trobem davant d’una oportunitat històrica per a que els ciutadans i ciutadanes puguen participar democràticament en la presa de decisions i puguen votar un nou model territorial de l’Estat”.
Segons el portaveu a les Corts Valencianes, Enric Morera, “l’abdicació del rei ha de servir per tancar una etapa lamentable de la nostra història, que ha de començar per considerar el dret a decidir dels territoris sobre la seua transformació en estats d’una nova confederació. Per tal, cal encetar un nou procés constituent, amb la partipació directa dels ciutadans. El consens autonòmic ja és història, com Joan Carles I”.
D’altra banda, Compromís ha estat el primer partit a formalitzar oficialment una proposta. El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha preparat i registrat una Proposició No de Llei en menys d’una hora de la notícia, mitjançant la qual “l’única solució a la falta de regulació és la democràtica: oferir a la ciutadania la possibilitat de manifestar-se mitjançant referèndum sobre la possibilitat que tots els càrrecs públics i representatius de l’Estat espanyol, inclosa el cap de l’Estat, siguen designats mitjançant elecció dels ciutadans i ciutadanes, ja siga de manera directa o a través dels seus representants, tal com estableix l’article 23 Constitució Espanyola”.
Segons contempla la proposta de Compromís, “l’article 57 de la Constitució estableix taxativament el caràcter hereditari de la Corona, i així disposa que en el seu apartat primer que “La Corona d’Espanya és hereditària en els successors de S. M. Don Joan Carlos I de Borbó, legítim hereu de la dinastia històrica.” Com veiem, res es diu respecte a la possibilitat d’abdicació en favor d’aquesta o una altra persona ni quant a la possibilitat de donació prèvia a la defunció, sent l’herència l’únic mecanisme previst per la Carta Magna l’origen de la qual únicament pot venir mortis causa”.
En opinió de Baldoví, “la recent notícia feta pública el 2 de juny de 2014 d’abdicació del rei en favor del seu fill, suposa situar-se en un supòsit de fet freturós de regulació al que el Parlament ha de donar resposta immediata. L’abdicació del rei i el buit legal existent obrin la possibilitat de la construcció d’un estat en el qual la ciutadania puga decidir lliurement la seua representació política i institucional, una opció la regulació de la qual ha de nàixer d’aquest Parlament”.
Per tot això, des de Compromís es proposa que el Congrés dels Diputats “inste al govern a impulsar el procés legislatiu relatiu a la regulació de la situació creada davant l’abdicació del rei en el sentit d’aprofundir en la democratització de l’Estat espanyol establint el principi d’elecció directa o a través dels seus representants de tots els càrrecs públics i institucionals, inclosa la Prefectura de l’Estat, per part dels ciutadans i ciutadanes, garantint el principi d’igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes tant en el sufragi passiu com en l’actiu”.
La proposta continua amb que eixe procés, “ha de comptar amb la màxima participació ciutadana de tots els àmbits polítics, socials i acadèmics a fi d’iniciar un debat públic sobre la democratització de l’Estat”. Així mateix, la Proposició No de Llei de Compromís afegeix que el procés proposat, “haurà de concloure mitjançant referèndum, perquè de manera lliure i directa la ciutadania puga decidir sobre els canvis en l’ordenament jurídic que aquesta proposta requereix”.