L’Assemblea del Consorci de Residus celebrada ahir a Xàtiva va acordar, amb el suport del PSOE, una moció presentada pel PP en què es demanava sol·licitar a la Generalitat la paralització del projecte de gestió de l’àrea i, mentrestant, dur els residus a altres plantes.  Això va suposar no aprovar la nova ordenança fiscal per al 2014.

Els representants de Compromís en l’Assemblea, s’abstingueren, després d’insistir en la falta de concreció de la proposta i en els dubtes de la seua repercussió, tant pel que fa al paper de la Generalitat com, i sobretot, en el proper rebut per als contribuents.

Davant d’este acord pres, Compromís vol manifestar el següent:

  • Continuem apostant per un nou model en el tractament dels residus al País Valencià, que, des del respecte mediambiental, aplique el criteri de proximitat. Això implica la possibilitat de plantes comarcals que, no obstant, han estat rebutjades pel recent Pla Integral de Residus aprovat per la Generalitat Valenciana. No entenem, per tant, el paper dels representants de la Generalitat en el Consorci que deixen prosperar una moció que invalida el PIR que ells mateixos han aprovat fa uns dies. Per a nosaltres, és absolutament imprescindible que la Generalitat diga clarament fins on es pot arribar i quin és el marc legal en el que ens podem moure.

 

  • Al mateix temps, demanem que es realitzen els estudis econòmics necessaris abans d’aplicar cap proposta com la que es va aprovar ahir perquè es pot donar la paradoxa que amb la intenció de rebaixar els rebuts (objectiu que compartim) s’estiga fent tot el contrari. Per exemple, la no aprovació de la nova ordenança obliga a aplicar els preus de l’actualment en vigor, què no recull la rebaixa produïda en la producció de fem en el darrer any, aproximadament d’un 10%. També desconeixem els nous preus a aplicar per les suposades noves plantes receptores o els efectes econòmics que tindria per a la planta de transferència de Ròtova l’adequació de la de Bufali.

En definitiva, excessives incògnites per a prendre acords a la lleugera en un tema tan important econòmicament i estratègicament com els residus.

Per això, des de Compromís exigim:

  • Que la Generalitat clarifique quin és el seu paper i ens explique si la moció aprovada és o no possible legalment i, en cas que la resposta siga afirmativa, que retire immediatament el Pla de Residus recentment aprovat, com demanàrem a les Corts Valencianes.

  • Que es realitzen els estudis econòmics pertinents que ens demostren que els costos per a la ciutadania de les nostres comarques va a ser menor , en base a l’aplicació de l’ordenança fiscal anterior i els preus de les plantes que acolliran el nostre fem.