El ple de Xeraco reitera el seu malestar davant de les ETT’s

La corporació es mostra preocupada davant de l’augment de la precarietat dels treballadors del sector citrícola. En altres mesures, proposa la supressió d’estes empreses.

serralta01

La sessió plenària de l’Ajuntament de Xeraco corresponent al mes de març votava per unanimitat la moció presentada per l’alcalde Francesc Serralta en contra de les actuacions de les Empreses de Treball Temporal que operen en el sector citrícola del País Valencià.

Al febrer del 2012, Francesc Serralta i Facund Puig ja es van manifestar en este sentit instant els organismes responsables perquè incrementaren les inspeccions a estes empreses que contracten treballadors del sector citrícola. La moció va ser portada al Congrés dels Diputats per part del representant de Compromís al Congrés, Joan Baldoví. Allí, el Partit Popular no va fer cas de la proposta.

El problema, segons el responsable del govern local, s’ha agreujat en els últims mesos donada l’escassa inspecció laboral, que no acaba de solucionar la greu situació que patix el 50% dels treballadors d’estes empreses i que afecta recol·lectors principalment.

Durant l’última Junta de Seguretat Local celebrada a principis de març i presidida pel propi alcalde junt amb els representants de les Forces i Cossos de Seguretat es va exposar esta preocupant situació per al municipi a causa de les constants queixes que es reben. La resposta per part dels responsables de Guàrdia Civil va ser que s’està treballant amb un grup especialitzat en el control directe del camp i apuntava a la necessitat presentar denúncia davant d’esta institució per part dels afectats que patixen l’incompliment de les condicions pactades en el contracte de treball.

Es donen casos inclús, que els propis empresaris contractants són, al seu torn, propietaris de les vivendes en què malviuen amuntegats gran part d’estos treballadors, en la seua major part, immigrants sense papers. La majoria de les vegades la cotització per part de l’empresa no arriba al 20% de la seua obligació i el salari que rep el jornaler arriba a la insignificant quantitat de 20 € bruts per jornada de 8-10 hores de treball. Segons la llei, l’empresa usuària ha de comprovar que cada treballador cobra d’acord amb la llei i al conveni col·lectiu. Les ETTs, per la seua banda, han de facilitar als usuaris la còpia del contracte de treball i la documentació que acredite que s’han complit les obligacions salarials de Seguretat Social del treballador. Esta previsió legal de deure’s informació entre l’empresa usuària i l’ETT, de no complir-se, implicaria a ambdós en un possible delicte de tràfic i explotació de treballadors. En realitat, el que ocorre sovint és que, tant unes com altres, es desentenen.

Francesc Serralta.

Francesc Serralta.

Segons declaracions del propi alcalde: “Xeraco i la comarca sempre han donat bon exemple demostrant la solvència dels seus jornalers i pensem que la base d’una sòlida recuperació econòmica passa per aconseguir salaris dignes en els primers escalons de l’economia productiva, en este cas agricultors propietaris, jornalers i personal dels magatzems”.

La moció, en el seu quart punt, aposta fins i tot, per la pròpia supressió de les ETTs per contribuir a precarizar les condicions de treball de la classe obrera. La moció va comptar amb el vot unànime de tota la Corporació i serà remesa, a banda del Govern de la Generalitat, a la Mancomunitat perquè en els ajuntaments de tots els municipis de la comarca de la Safor puguen realitzar accions conjuntes de vigilància i respecte als drets dels treballadors.

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *